ZELF INMAKEN

Groenten en fruit inmaken is in wezen niet zo ingewikkeld. Essentie is dat het bacterieleven wordt stopgezet, zodat de producten nog heel lang lekker en gezond blijven. Dit steriliseren lukt door te koken, maar dan zijn de producten meestal kapot. Het gaat ook goed met zuur, of met zoet, of een combinatie daarvan, plus een bescheiden verhitting.

De kunst van goed inmaken, is te weten hóe zuur of zoet het beste resultaat geeft, en hoe u moet verhitten. Dat kunt u bij ons gewoon vragen. Het geheim van lekkere producten kent u alleen zelf: u weet welke smaakolie u toevoegt, hoe veel en welk soort azijn daar bij gaat en vooral welke droge of verse kruiden u toevoegt. Dat geheim mag u best verklappen aan uw gasten, als u hen laat proeven van uw ingemaakte waren van eigen receptuur.

Is de oogst eenmaal verwerkt en op smaak gebracht, dan gaan de gevulde potten in de weck-ketel om ze te pasteuriseren. Ze raken daarbij niet aan de kook, maar alles wordt wel steriel, inclusief de potten en de deksels. Laten afkoelen, en daarna met een tevreden gevoel de eigen kelder of voorraadkast vullen.